Posted on

Som jag tidigare nämnt i bloggen håller min äldre syster på att öppna sin egen lilla bistro här i Malmö. Eller liten och liten, allt är ju relativt. Restaurangen kommer att kunna ta emot ett 60-tal gäster i varje sittning. Så det krävs ändå en hel del för att verksamheten ska flyta på och kunna leverera det som utlovas. Som den matälskare jag är följer jag utvecklingen noga, och försöker lära mig så mycket som möjligt.

Det är verkligen ett privilegium att få följa processen att öppna en restaurang från insidan, speciellt som mitt mål är att kunna hjälpa min syster genom att arbeta i restaurangen. Eftersom jag fått vara med från början och genom hela uppbyggnaden av verksamheten innebär det att jag kommer kunna rycka in och hjälpa till – förhoppningsvis kommer jag kunna hantera allt från servering och assistans i köket till varubeställning och annat pappersarbete.

Att öppna en bistro

Rätt personal är a och o för en framgångsrik restaurangverksamhet

Det är mycket att tänka på när du startar en restaurang. Byråkratin, regelverk, tillstånd och pappersarbete är tyvärr mer än nog för att döda entusiasmen hos den mest passionerade drömmare. Och då ska man dessutom komma ihåg att det är efter detta som det verkligt hårda arbetet börjar. Det krävs en hel del slit för att få en helt ny restaurang att snurra felfritt, och generera en adekvat inkomst. Men det finns råd.

Sammanfattningsvis tror jag personligen att en av de viktigaste sakerna att tänka på som restaurangägare, eller som egen företagare generellt, är att inte toppstyra. Du måste lära dig att delegera arbetsuppgifterna, och låta människor göra det som de är bäst på. Som chef kan du inte vara överallt och kontrollera precis vad som händer – du måste helt enkelt lära dig att lita på dina anställda. För att kunna göra detta krävs det såklart bra personal.

Det är här jag hoppas kunna stötta min syster, samtidigt som jag också kan dra fördel av samarbetet. Under studietiden är det superbra för mig att dryga ut studiekassan genom extraarbete. Samtidigt kan jag underlätta och avlasta min syster genom att vara lite av en ställföreträdare, hennes ögon och öron på plats om man säger så. Förhoppningsvis innebär det att hon kan slappna av när hon är ledig samtidigt som jag skapar erfarenheter för framtiden.