Posted on

Här kommer jag gå igenom hur jag brukar tillaga min signaturrätt, en vardagsrätt som även passar bra att laga till fest eller gästbjudningar. Handlingslistan brukar bli kort också, vilket alltid är skönt! Det första steget är att inhandla det som behövs till maten, och en hel del av ingredienserna är sådant som redan brukar finns hemma i kylskåpet. Jag brukar göra klyftpotatis i ugn som tillbehör, men det går utmärkt även med ris eller potatismos.

Börja alltid med att sätta på ugnen till klyftpotatisen! Nästa steg är att blanda ihop fyllningen till lövbiffen i en bunke. Jag brukar hacka soltorkade tomater och blanda med hackad ost. Det går utmärkt att ta valfri ost som finns i kylskåpet, men optimalt är en ost med lite extra smak som exempelvis prästost eller västerbottensost. När denna röra är klar ska lövbiffen plockas fram och plattas till på en skärbräda.

Platta och fyll lövbiffen

Fylld lövbiff med rödvinssky

När lövbiffen är utplattad lägger du på fyllningen med soltorkade tomater och ost på halva köttbiten. Vik sedan över andra halvan och ta en gaffel och pressa runt kanterna så de binder ihop. Salta och peppra på utsidan av köttet, innan det läggs ned i stekpannan för att stekas i två till tre minuter på varje sida. Sedan är lövbiffen redo att serveras, men pricken över i:et i denna goda rätt är rödvinsskyn!

Efter att köttet är färdigstekt ska skyn röras ihop. Detta gör du i samma stekpanna där köttet varit (utan att diska den). Vispa pannan med 1 dl vatten, och tillsätt en liten gnutta socker, 1 msk balsamvinäger, 2 dl rödvin, 1 msk kalvfond och 1 msk dijonsenap. Låt sedan skyn koka ihop under hög värme i några minuter, optimalt är ca fem till tio minuter. När skyn är redo kan du börja äta!

Till middagen brukar jag också servera en sallad, och en variant som jag tycker passar bra är en avokadosallad. Min enkla avokadosallad består endast av avokado och tomater. Över dessa goda råvaror blir det extra gott att pressa lite citron, samt salta och peppra. Med denna sallad blir min signaturrätt helt fulländad! Jag hoppas att du kommer njuta av denna goda mat tillsammans med familjen, eller i goda vänners lag.