Posted on

Som alla vet älskar jag att laga mat. Förmodligen är det något jag har ärvt av min farmor, då det var ett stort intresse för henne också. Hon lärde mig hur man lagar pasta carbonara och alla mina vänner tycker att min carbonara är det godaste som finns. Jag kan inte annat än att hålla med dem! Min farmor var den bästa kocken jag har känt – hon visste hur man hanterade smaker.

Min farmorFarmor köpte alltid råvaror från en marknad på torget i Nynäshamn där hon bodde. Färska grönsaker från lokala bönder och allt som hör till. Denna goda vana gjorde att hon alltid hade goda smaker i sin mat redan från början. Hon lärde mig att kvaliteten på ingredienserna är halva receptet för en god måltid. På så sätt behöver man inte trolla så mycket med kryddor, utan låta smakerna tala för sig själva.

Kök från världens alla hörn

Ett av de köken som jag verkligen älskar är Frankrike. Det jag älskar med det franska köket är de klassiska, men lite konstiga, rätterna. Grodlår och sniglar får många att rynka på näsan och få skulle överväga att stoppa något så slemmigt i munnen. Men jag fullständigt älskar det! Råvarorna till de här rätterna är lite svårare att få tag i, men jag har mina hemliga källor! Man behöver bara vara intresserad nog, så dyker de upp.

Min farmorEtt annat klassiskt kök som jag verkligen tokälskar är det italienska köket. Vem älskar inte pasta och pizza? En sak som vissa förvånas över när de åker till Italien är att det inte finns olika typer av pizzor, utan alla är med enbart ost, det vill säga, de är alla den klassiska pizzasorten Margerita. Men pastan! Oj, att åka till Italien och inspireras av den underbara pastan kan göra underverk för den egna matlagningen.

Ytterligare ett kök som jag har intresserat mig mycket för den senaste tiden är det thailändska. Här finns massor av intressanta smaker att experimentera med och något jag verkligen tycker om är att ta ett kök och göra det till mitt eget. Många gånger handlar det om att göra en fusion med det skandinaviska köket, som jag ju känner till bäst av alla. Matlagning är en konst som jag hoppas kunna utveckla mina färdigheter i.